Χώρες Παραγωγής Καφέ

 Ας Ταξιδέψουμε …

Κάθε μια χώρα παραγωγής καφέ έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και το δικό του γευστικό προφίλ. Εμείς στην Delmocca αναζητούμε ανά τον κόσμο μοναδικές ποικιλίες ανάλογα την χώρα, την περιοχή, το υψόμετρο, την βροχόπτωση και την μέθοδο συγκομιδής.

Βολιβία

 

H Βολιβία, βρίσκεται στην καρδιά της Νότιας Αμερικής και τα τελευταία χρονιά έχει αρχίσει να εδραιώνει το όνομα της στην παγκόσμια αγορά των Speciality Coffee. Το 85-95% της συνολικής της καλλιέργειας είναι Arabica από μικρές αγροτικές οικογένειες, κυρίως στην ημί – τροπική περιοχή Yungas. Λεπτός, φωτεινός και αρωματικά γλυκός, ο καφές της Βολιβίας προσφέρει λεπτές νότες φρούτων, όπως αχλάδι, λεμόνι, μήλο και μανταρίνι.


Περίοδος συγκομιδής: Ιούνιο με Σεπτέμβριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed, Natural, Honey Processed
Ποικιλίες: Bourbon, Catuai, Caturra, Criolla, Typica
Υψόμετρο: 1,250 – 1,650m asl


volivia

Βραζιλία

 

Παράγοντας περίπου το ένα τρίτο του καφέ στον κόσμο, η Βραζιλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ για πάνω από 150 χρόνια. Οι περιοχές όπου καλλιεργείται ο καφές είναι κυρίως οι  Νοτιοανατολικές.  Καλύπτει πάνω από 10.000 τετραγωνικά μίλια και απασχολούν περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά γλυκιά και ομαλή με χαμηλή οξύτητα και γεύση σοκολάτας


Περίοδος συγκομιδής: Ιούνιο με Σεπτέμβριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Natural, Pulped Natural
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica, Acaia, Canario, Maracatu, Maragogype, Icatu, Maracaturra, Mundo Novo, Rubi
Υψόμετρο: 950 – 1250m asl


Κολομβία

 

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, και θεωρείται ότι παράγει από τους πιο ποιοτικούς καφέδες. Η Κολομβία έχει μια μοναδική γεωγραφία και άριστες συνθήκες καλλιέργειας. Πάνω από 500.000 φάρμες, οι περισσότεροι από αυτές μικροφάρμες με έκταση από πέντε εκτάρια ή λιγότερο, είναι διάσπαρτες σε όλη την χώρα. Ο καφές από την Κολομβία είναι γνωστός για τη μεταξένια γλυκύτητα του σώματος του , το οποίο συχνά υποστηρίζεται από λεπτές floral νότες και ίχνη τροπικών φρούτων.


Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος με Δεκέμβριος
Μέθοδος επεξεργασίας: Natural
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica, Castillo
Υψόμετρο: 1500 – 1900m asl


Κόστα Ρίκα

 

Ο καλύτερος καφές της Κόστα Ρίκα συνήθως καλλιεργείται σε υψόμετρο 1200 έως 1700 μέτρων, σε μια μικρή χειμερινή καλλιεργητική περίοδο. Η περιοχή του Tarrazu πιστεύεται ότι παράγει τους καλύτερους κόκκους καφέ στην Κόστα Ρίκα.Τα χαρακτηριστικά του καφέ είναι απλή, καθαρή και ήπια οξύτητα.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Caturra, Typica
Υψόμετρο: 900 – 1700m asl


Ελ Σαλβαδόρ

 

Η παραγωγή καφέ ήταν το κλειδί για την οικονομία του Σαλβαδόρ για πάνω από 100 χρόνια. Παραδοσιακά παρήγαγαν πάνω από το 50% των εξαγωγικών εσόδων της χωράς. Ο εμφύλιος πόλεμος στη δεκαετία του 1980 και η αύξηση του ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει μειώσει αυτό το ποσοστό σε μόλις 3,5%. Χαρακτηρίζεται από απλή καθαρότητα, απαλά όξινο σε γαλακτώδες τόνους.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Typica, Pacamara
Υψόμετρο: 1200 – 1500m asl


Γουατεμάλα

 

Σε μια χώρα με πολλά μικροκλίματα, ιδανικά πρότυπα βροχοπτώσεων, με πανύψηλες οροσειρές και μια μεγάλη ποικιλία από πλούσια εδάφη, υπάρχουν τώρα οκτώ διακριτές περιοχές όπου καλλιεργείται ο καφές στην Γουατεμάλα. Κάθε μια περιοχή παράγει τη δική του μοναδική speciality coffee ποικιλία, συμπεριλαμβανομένης της Highland Huehue, Acatenango Valley και Rainforest Cobán. Οι καρποί του καφέ από την Γουατεμάλα διακρίνονται από φωτεινότητα, μέτριο σώμα με floral νότες, καθαρές νότες φρούτων και μια ξεχωριστή επίγευση.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Pacamara, Maragogype
Υψόμετρο: 1400 – 1900m asl


Χαβάη

 

H Χαβάη είναι διάσημη για τον Kona καφέ της που καλλιεργείτε στις Επαρχίες Kona, θεωρείτε από τους πιο ακριβούς στον κόσμο. Λόγω της σπανιότητας και της τιμής του, συχνά αναμιγνύεται με καφέ Κολομβίας ή Βραζιλίας και πωλείτε ως Kona Blend, όπου η περιεκτικότητα σε Kona είναι μόνο το 10% – το ελάχιστο που απαιτείται. Η Χαβάη παράγει ελαφρύ στην γεύση με μεταξένιο σε σώμα καφέ και ζαχαρώδη αρωματικά.


Περίοδος συγκομιδής: Αύγουστο με Φεβρουάριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Typica
Υψόμετρο: 60 – 150m asl


Ονδούρα

 

Η Ονδούρα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, και έχει, τα τελευταία χρόνια, κερδίσει ευρεία αναγνώριση για την υψηλή ποιότητα καφέ του. Υπάρχουν έξι διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας καφέ, όπου το υψηλής ποιότητας υψόμετρο και σκίαση που προσφέρετε, καλλιεργείτε ο καφές Arabica. Κάθε περιοχή έχει μια διαφορετική, ξεχωριστή γεύση. Ο καφές που καλλιεργείται σε αυτό το παραδεισένιο νησί κυμαίνεται από γεύσεις όπως ισχυρή γλυκύτητα με βάση το ζαχαροκάλαμο μέχρι έντονη και ήπια οξύτητα με γεύση καραμέλας.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica
Υψόμετρο: 1490 – 1950m asl


Τζαμάικα

 

Καλλιεργείται στα Blue Mountains μεταξύ Kingston και Port Antonio, ο Jamaica Blue Mountain έχει αναπτύξει τέτοια φήμη που θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς και περιζήτητους καφέδες στον κόσμο. Πάνω από το 80% της παραγωγής εξάγεται στην Ιαπωνία. Οι κόκκοι του καφέ του χρησιμοποιούνται επίσης και για τη γεύση Tia Maria (λικέρ καφέ). Διάσημη για τον Blue Mountain καφέ της, η Τζαμάικα είναι γνωστή για τη γλυκιά, με floral νότες.


Περίοδος συγκομιδής: Φεβρουάριο με Ιούνιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Typica
Υψόμετρο: 1000 – 1700m asl


Μεξικό

 

Το Μεξικό είναι 8ος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο με 252.000 μετρικούς τόνους (παράγωγη 2009). Ο καφές από το Μεξικό καλλιεργείται μεταξύ των νότιο-κεντρικών και νότιων περιοχών της χώρας. Είναι κυρίως Arabica, που αναπτύσσεται ιδιαίτερα στην παράκτια περιοχή του Soconusco, Chiapas, κοντά στα σύνορα με την Γουατεμάλα. Τείνει να είναι με ελαφρύς, απαλός με λεπτές νότες.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Caturra, Maragogype, Mundo Novo
Υψόμετρο: 900-1600m asl


Νικαράγουα

 

Η μεγαλύτερη και πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η Νικαράγουα συνορεύει με την Κόστα Ρίκα στα νότια και με την Ονδούρα στα βόρεια. Περίπου 33.000 αγρότες και οι οικογένειές τους εξαρτώνται από την παραγωγή καφέ ως κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Αρκετοί single estate, speciality coffees εξάγονται σε όλο τον κόσμο.Οι ποικιλίες από την Νικαράγουα είναι γνωστές για την γλυκιά, ισορροπημένη και το γεμάτο σώμα τους, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χαμηλή-τονισμένα γεύση σοκολάτας με νότες βερίκοκου.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed, Natural, Pulped Natural
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Pacamara, Maragogype, Catimor, Longberry
Υψόμετρο: 1200 – 1400m asl


Παναμάς

 

Οι φυτείες καφέ του Παναμά βρίσκονται κυρίως στην ορεινή περιοχή που περιβάλλει το ηφαίστειο Baru, κοντά στις γραφικές πόλεις Boquete και Volcan-Candela. Εδώ, την άνοιξη -οι καιρικές συνθήκες και το πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος συνδράμουν να παραχθούν μερικοί από τους καλυτέρους καφέδες στον κόσμο. Ο καφές από την περιοχή αυτή μπορεί να προσδιοριστεί με φωτεινή οξύτητα και με γλυκές νότες λουλουδιών. Η φωτεινότητα έχει νότες φρέσκων εσπεριδοειδών και ένα άγγιγμα κρασιού που συμπληρώνει τη γεύση στο τέλος.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Typica, Geisha
Υψόμετρο: 1500 – 1700m asl


Περού

 

Η ένατη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο. Tο Περού είναι επίσης διάσημο για τους οργανικούς και πιστοποιημένους κόκκους καφέ του (όπως FairTrade). Ο Arabica καλλιεργείται σε όλη τη χώρα σε περίπου 200.000 φάρμες. Καθαρή, γλυκιά και με εντυπωσιακή οξύτητα, συνδυασμένη με μέτρια φρουτώδη γεύση ή floral νότες, κάνει τον καφέ του Περού διάσημο.


Περίοδος συγκομιδής: Ιούνιο με Σεπτέμβριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica
Υψόμετρο: 1600 – 2000m asl


Αιθιοπία

 

Πιστεύεται ότι είναι η γενέτειρα του καφέ, η Αιθιοπία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 700.000 μικρές φάρμες στην Αιθιοπία, εκ των οποίων το 54% είναι σε ημι-δασικές περιοχές. Ο Καφές είναι μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης αυτής της χώρας για περισσότερες από 10 γενιές. Ο καφές από την Αιθιοπία δίνει ένα καθαρό, φωτεινό φλιτζάνι, συνήθως με floral νότες.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριο με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Natural
Ποικιλία: Bourbon, Typica, Heirloom
Υψόμετρο: 1900 – 1200m asl


Κένυα

 

Το όξινο χώμα στις ορεινές περιοχές της κεντρικής Κένυας σε συνδυασμό με το σωστό ποσό βροχοπτώσεων και το φως του ήλιου, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια καφέ. Ο βιομηχανία καφέ είναι γνωστή για τo συνεταιριστικό σύστημα της παραγωγής της, της επεξεργασίας, της εμπορίας και της πώλησης. Περίπου το 70% της παραγωγής της παράγεται από περίπου 150.000 μικροκαλλιεργητές. Η Κένυα παράγει κόκκους καφέ που είναι γνωστοί για την μοναδικότητα τους αφήνει καθαρό και φωτεινό φλιτζάνι και συνήθως συνδυάζετε με φραγκοστάφυλο και νότες εσπεριδοειδών.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριο με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: SL-28, SL-34
Υψόμετρο: 1371 – 2072m asl


Ρουάντα

 

Η Ρουάντα είναι γνωστή ως η «Χώρα των χιλίων λόφων» το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργείται σε υψόμετρο μεταξύ 1700 και 2000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, την δεκαετία του 1990 η παραγωγή καφέ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας. Ο καφές από την Ρουάντα έχει νότες από πορτοκάλι , αρώματα λεβάντας και τελείωμα που θυμίζει τσάι.


Περίοδος συγκομιδής: Ιούλιος με Σεπτέμβριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Bourbon
Υψόμετρο: 1700 – 2000m asl


Βιετνάμ

 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία, το Βιετνάμ καλλιεργεί κυρίως Robusta. Ο Καφέ Robusta χαρακτηρίζεται από ξυλώδη και γήινα αρώματα και παραδοσιακά αναμειγνύεται με κόκκους Arabica για να επιτευχθεί άριστο σώμα σε έναν εσπρέσο. Η Robusta του Βιετνάμ είναι γνωστή για το πολύ βαρύ σώμα, πικρό κακάο και την πικρή επίγευση στο τελείωμα.


Περίοδος συγκομιδής: Νοέμβριος με Απρίλιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed, Semi-washed, Polished
Ποικιλία: Typica, Robusta
Υψόμετρο: 500 – 700m asl


Ινδία

 

Ίσως περισσότερο γνωστή για το τσάι της, η Ινδία αντιπροσωπεύει το 4% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ στον κόσμο. Ο Arabica και η Robusta καλλιεργούνται σε σχεδόν 900.000 στρέμματα έκτασης στις νότιες πολιτείες – κυρίως την Karnataka, Kerala και Tamil Nadu. Πάνω από το 90% των καλλιεργητών είναι μικρές οικογενειακές φάρμες. Η Robusta από την Ινδία έχει μια μεσαίου βάρους σώμα και απαλή αίσθηση στο στόμα, με νότες κόκκινων φρούτων και σκούρα σοκολάτα.


Περίοδος συγκομιδής: Δεκέμβριο με Μάρτιο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed, Natural
Ποικιλία: Bourbon, Caturra, Typica, Robusta
Υψόμετρο: 1,000 – 1,500m for Arabica and 500 – 1,000m for Robusta


Σουμάτρα

 

Η Ινδονησία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο. Η Σουμάτρα παράγει δύο από τα πιο διάσημα και υψηλής ποιότητας καφέ του κόσμου τον Mandheling και Ankola και τη Orang Utan. Χαμηλή οξύτητα, παχύ και rustic με γήινες γεύσεις είναι τα κοινά χαρακτηριστικά για τον καφέ που καλλιεργείτε στην περιοχή.


Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριο μα Δεκέμβριο
Μέθοδος επεξεργασίας: Washed
Ποικιλία: Typica, Ateng, Bergendal, Djember, Tim Tim
Υψόμετρο: 900 – 2400m asl


velos
Print Friendly