parallax roasting_FASA

Υπάρχουν δύο τύποι μηχανών καβουρδίσματος καφέ :

Με Περιστρεφόμενο Τύμπανο

Αυτός ο τύπος στηρίζεται σε μια αρχή λειτουργίας:

  • Αγωγιμότητα με μεταγωγή θερμότητας
  • Ψήνοντας με την άμεση επαφή από τους τοίχους των τυμπάνων, που θερμαίνονται από τη φλόγα με τη ροή καυτού αέρα.
  • Ο Χρόνος ψησίματος ποικίλλει μεταξύ 8 και 17 λεπτών.

Ρευστό 

Αυτός ο τύπος στηρίζεται σε μια αρχή λειτουργίας:

  • Μεταγωγή θερμότητας
  • Ροή καυτού αέρα, που επιτρέπει ακόμη πιο όμοιο ψήσιμο ρύθμιση θερμοκρασίας και ακριβής συγχρονισμός.
  • Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει μεταξύ 8 και 17 λεπτών.
DSC_0548ph 720 2

Ανάλυση ψησίματος

Η θερμότητα που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο αναγκάζει τους κόκκους του καφέ να υποβληθούν σε αλλαγές όπως:

  • μείωση της υγρασίας (από 12 – 8% έως 5 – 1%)
  • μείωση σε βάρος (κατά 15 – 20% λόγω της εξάτμισης ύδατος)
  • αύξηση στον όγκο (κατά 30 – 60% λόγω του σχηματισμού του διοξειδίου του άνθρακα)
  • αλλαγή χρώματος (οι κόκκοι γίνονται σκουρόχρωμοι) αλλαγή στο περιεχόμενο  (+ 12 -16% λίπη, -10% ζάχαρα, – οξέα 3%)
  • ανάπτυξη των αρωμάτων

Αυτές οι αλλαγές είναι βαθμιαίες και καθορίζονται από την αύξηση στη θερμοκρασία ψησίματος.

  • 50 °C: η εσωτερική τροποποίηση των ιστών αρχίζει
  • 60 °C: η διαδικασία εξάτμισης αρχίζει
  • 100 °C: οι πρώτες αλλαγές χρώματος έρχονται περίπου
  • Μεταξύ 150 και 180 °C: στάδιο ελαφριού καβουρδίσματος
  • Μεταξύ 200 και 230 °C: βέλτιστος βαθμός ψησίματος
  • Μεταξύ 215 και 220 °C: ελαφρύ ψήσιμο (πιο όξινο και λιγότερο πικρό)
  • Μεταξύ 220 και 225 °C: μέσο στάδιο ψησίματος
  • Μεταξύ 225 και 230 °C: σκούρο ψήσιμο (πικρότερος και λιγότερο όξινος)
fiallidia white bricks 720

Ψύξη

Μέθοδοι ψύξης

Μετά το Καβούρδισμα, οι κόκκοι καφέ ψύχονται γρήγορα για να εξασφαλίσουν την εσωτερική συμπύκνωση των αρωματικών ουσιών.

 Υπάρχουν δύο μέθοδοι ψύξης:

Αερόψυξη 

  • Ροή κρύου αέρα, γρήγορη ψύξη.
  • Απώλεια μερικών αρωμάτων.
  • Παράγει τους καπνούς.

Υδρόψυξη 

  • Λεπτός ψεκασμός σε ακριβείς ποσότητες.
  • Μείωση μερικών αρωμάτων ανοίγοντας τους πόρους του καρπού του καφέ.

velos

Print Friendly